În urma mai multor solicitări din partea mass-media privind impactul OUG nr 114/2018 asupra sectorului energetic, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) face următoarea precizare:

Distribuitorii și furnizorii de energie electrică și de gaze naturale membri ai Federației ACUE sunt direct interesați în a calcula impactul noilor măsuri fiscale aplicate posesorilor de licențe în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale adoptate de Guvern prin OUG la finalul anului trecut și, în acest sens, așteaptă să fie emise reglementările ANRE, care, conform actului normativ, urmează să fie “aprobate prin ordin al președintelui autorității, cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”.

Nici evoluția pieței concurențiale nu poate fi previzionată fără să fie cunoscute intențiile de reglementare ale ANRE.

Un punct de vedere cu privire la introducerea taxei pe cifra de afaceri a fost exprimat deja de ACUE, care a transmis presei un comunicat pe aceasta temă și pe care îl puteți regăsi aici: https://www.acue.ro/media/comunicate-de-presa/intentia-de-impozitare-cifrei-de-afaceri-companiilor-energetice-ar-avea

Biroul de presă al ACUE

Despre ACUE

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 depășește 10 miliarde de euro. Impactul activității companiilor membre în economie este unul semnificativ, susținând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.