Vrei să consumi mai puțină energie electrică?

 

Iată câteva sfaturi utile:

 

- Eficiența energetică înseamnă modalităţile prin care putem reduce consumul de energie fără să ne diminuăm confortul acasă şi la locul de muncă. Cea mai mare economie la factura pentru electricitate și gaze se poate face prin izolarea termică a locuinței (termoizolarea pereților, inclusiv a subsolului și acoperișului/terasei conform standardelor în vigoare, montarea de tâmplărie termoizolantă, refacerea instalațiilor de încălzire dacă este cazul)

- Folosește cât mai multă lumină naturală și nu aprinde becurile decât atunci când ai nevoie

- Înainte să pleci din casă sau de la locul de muncă nu uita să stingi toate becurile

- Schimbă toate becurile incandescente cu unele economice (fluorescente sau cu LED), care consumă de cinci ori mai puțină energie.

-  Instalați în afara casei sau în zonele intens circulate un senzor de mișcare, ce aprinde lumina numai atunci când acesta detectează mișcare.

- Analizează cât de mult consumă electrocasnicele tale (frigider, televizor, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, fier de călcat, cafetieră, cuptor cu microunde, aspirator, laptop/PC, aparat aer condiționat, etc) și schimbă-le, dacă este cazul, cu unele de clasă energetică superioară (A, A+, A++). Aparatele electrocasnice sunt marcate cu eticheta unitară de energie EU. „A” înseamnă că aparatul are un consum de energie scăzut, iar clasa G reprezintă un consum de energie foarte ridicat.

- Utilizează mașina de spălat doar atunci când s-au strâns suficient de multe haine

- O maşină de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40 grade C în loc de 60 grade C

- Stoarcerea rufelor prin centrifugare în maşina de spălat este mai economică la viteze mai mari de rotaţie

- Utilizează uscătorul de rufe doar atunci când este absolută nevoie, deoarece este un mare consumator de energie electrică

- Poziţionaţi frigiderul departe de o sursă de căldură întrucât acesta poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz.

- Dezgheţaţi congelatorul frigiderului în mod regulat deoarece acesta poate consuma până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă

- Vara, deschiderea frecventă a ușii frigiderului înseamnă că motorul său trebuie să consume mai multă energie pentru a aduce temperatura la nivelul stabilit

- Setarea frigiderului la o temperatură foarte joasă nu face decât să îl solicite și mai mult fără să facă legumele din interior mai proaspete

- Electronicele, precum televizorul și calculatorul, consumă curent și în modul stand-by (ledul aprins înseamnă că aparatul continuă să consume energie electrică). Scoate din priză aparatele consumatoare de curent în caz de neutilizare, pentru a evita consumul în stand-by. Folosește prize programabile sau prelungitoare cu întrerupător pentru deconectarea uşoară a aparatelor care au funcţia stand-by. Televizorul, calculatorul sau orice alt aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprins.

- Tableta, telefoanele mobile și laptopul consumă curent chiar și după ce bateriile sunt încărcate. Așa că nu uita să scoți încărcătoarele din priza după ce acestea sunt încărcate.

- Asigură-te că aparatul de aer condiționat nu consumă mai mult decât este necesar. De asemenea, ai grijă să setezi aparatul astfel încât să funcționeze pe poziția economic.

 

Comisia Europeană a lansat, recent, în țara noastră, o campanie prin care dorește să informeze cetățenii cu privire la modalitățile de reducere a consumului de energie și a facturilor, fără a le fi afectat confortul personal.

ACUE este partenerul Comisiei în acest proiect.

Vă invităm să parcurgeți sfaturile Comisiei aici

Detalii suplimentare regăsiți pe www.economielaenergie.eu

 

Clădirile rezidenţiale şi non-rezidenţiale consumă 40% din energia utilizată în Europa. Până în prezent, aproximativ trei sferturi din această energie este folosită pentru încălzire.

Legislaţia Europeană a impus statelor UE să aplice măsuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea construcţiilor existente şi prin îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor nou construite.

În ţara noastră, specialiştii au estimat că factura cu încălzirea în blocurile de locuit poate fi redusă cu circa o treime numai prin izolarea termică într-un mod corect (operaţiunea nu presupune doar izolarea faţadelor cu polistiren expandat şi montarea de tâmplărie termoizolantă, ci şi izolarea subsolului şi a teraselor/acoperişurilor, dar şi reabilitarea instalaţiilor de încălzire). În acest fel, pot fi obținute economii de 30-40% la factura de încălzire.

În afară de izolarea termică a locuinţelor, clădirilor de birouri, alte măsuri la îndemână sunt înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu unele noi, mai eficiente energetic, şi înlocuirea becurilor incandescente.

Dacă avem în vedere, pe de o parte, ponderea consumului pentru aparatura electrocasnică în consumul total de electricitate din sectorul rezidenţial şi, pe de altă parte, vechimea aparaturii electrocasnice din ţara noastră, devine evident că există un potenţial important de reducere a necesarului de electricitate şi de apă, şi implicit a costurilor, prin înlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic.

Deocamdată, comparativ cu alte ţări din Europa de Est, România se numără printre statele cu cea mai scăzută rată de înlocuire a produselor electrocasnice. În majoritatea cazurilor, rata medie de înlocuire depăşeşte durata de viaţă a echipamentelor, însă de aici reiese şi un aspect pozitiv, şi anume potenţialul de creştere al pieţei electrocasnicelor noi eficiente energetic.

În documentul de mai jos regăsiţi mai multe sfaturi utile oferite de specialiştii ANRE (reglementatorul pieţei de energie) pentru reducerea consumului de energie din locuinţe.